За ябълката

 

ЗАЩО ЯБЪЛКАТА?

Ябълката е плодът, който по някаква необяснима причина следва човечеството откакто свят светува. Във всяка една сфера на живота, още от древни времена, ябълката заема своята роля като незаменим плод, който съпътства човека във всичките му дейности – в делниците и празниците, в радостите и тъгите, в най-славните и в най-скучните мигове винаги ще се намери някоя ябълка, незнайно как попаднала там. Сега ще се опитаме да проследим накратко откъде идва този култ към кръглия сладък плод и какво той може със сигурност да ни даде днес.

Едва ли има човек, който да не знае библейската история за първите хора – Адам, Ева и едно ябълково дърво, от което тръгва целия разказ за човека и отказания Рай. Според Библията ябълковото дърво в Райската градина носело познанието и цялата мъдрост за света, поради което Бог забранил на Адам и Ева да вкусват от неговите плодове. Изкушена от забраната, Ева пристъпва божията заповед, заради което, заедно с Адам, а с тях и целия бъдещ човешки род, е изгонен от Рая.

Немалко крале и царе по света са били изобразявани как държат в ръката си, редом до символите на властта, и една ябълка. Тя символизирала държавата и централната власт. Присъства в почти всички митологии и във фолклора на много народи. Най-честите асоциации, които човек е изградил с годините относно ябълката, са плодородие, любов, пролет, здраве, дълголетие, мъдрост, но и греховна съблазън и примамлива беда.

Далеч от двойнствената същност на ябълковата символика, в българската традиция кръглият плод присъства предимно като символ на любовта, брака и децата. Има стотици фолклорни песни и текстове, в които ябълката се свързва с красотата на девойките, а ябълковото дърво – със стройната им и тънка фигура. Ябълката присъства и в множество традиционни ритуали и обреди – в сватбените приготовления, в любовта на младите, които си разменят сладкия плод в знак на взаимна обич, в надеждата и вярвата в бъдещите деца. Преди всичко това, за българския народ ябълката остава най-вече символ на плодородието, на силата на земята и на вечно прераждащия се живот всяка пролет.

 

Но тази цялата смислова натовареност на ябълката не е случайна. Още от древността хората явно са разбрали какви са ползите от консумирането на така вкусния плод, който днес в най-чист вид поднасяме във формата на студенопресован сок.

Ябълката е един от плодовете с най-малък брой калории, без никакви мазнини в състава си, а наличието на фибри в плода пък успяват да заситят глада. Именно поради това ябълката е често препоръчвана при отслабване и диети.

Друг голям плюс на ябълката е нейното високо съдържание на антиоксиданти. В организма те неутрализират опасните свободни радикали, които увреждат клетките. Това спомага и за предотвратяване на стреса и напрегнатия или застоял на живот.

Пектинът е важна съставка в ябълките, той спомага за намаляване нивата на холестерола и намалява секрецията на инсулин, незаменим е при отслабване. Безценно е и съдържанието на полесни витамини и минерали като витамин C, A  и калий.

Не трябва да забравяме и така ценните разтворими фибри. Те регулират стомаха и червата и прочистват храносмилателните пътища. Детоксикират организма и отстраняват от него тежките метали като олово и живак. Фруктозата, или още известна като плодовата захар, е за предпочитане пред обикновената – тя дава много повече енергия и е далеч по-малко вредна.

Всички тези ползи и полезни съставки на ябълката ние се стремим да съхраним максимално в производството на сокове Healty и благодарение на технологията на студеното пресоване вярваме, че във всяка чаша Healty се крие голяма, сочна, българска ябълка.

Производител на директен сок  Healty